
Clinică urologie
Utilizam echipamente medicale de ultima generatie, pentru tratamente eficiente si sigure.
Prostatita cronica
este o afectiune specifica barbatilor. Chiar daca pare inofensiva, aceasta poate afecta grav sanatatea.
De aceea, este indicat sa fie descoperita in fazele incipiente. La ROBOOST, suntem dedicati sa oferim pacientilor nostri cele mai inovative solutii pentru tratamentul prostatitei cronice.

Ce este prostatita cronica?
Prostatita este o afectiune specifica barbatilor. Chiar daca pare inofensiva, aceasta poate afecta grav sanatatea. De aceea, este indicat sa fie descoperita in fazele incipiente.
Prostatita reprezinta inflamatia glandei prostatice, situata sub vezica urinara a barbatilor. Atunci cand se instaleaza, pacientul poate observa schimbari in ceea ce priveste modul in care urineaza. Afectiunea poate fi grava si deoarece glanda prostatica este cea care produce un component al lichidului seminal, care transporta spermatozoizii.
Prostatita poate afecta barbatii de orice varsta, categoria de varsta cu risc mai mare fiind cea de 30- 50 de ani.
De cele mai multe ori, prostatita este cauzata initial de infectii bacteriene, iar simptomele sunt cele specifice unei infectii, precum febra, frisoane si urinari dureroase sau chiar insotite de sangerari. In aceste cazuri, antibioticele sunt solutia cea mai eficienta pentru a trata si ameliora simptomele.
Exista mai multe tipuri de prostatita, clasificate in functie de cauzele care duc la aparitia lor: prostatita acuta bacteriana, prostatita cronica bacteriana, prostatita inflamatorie asimptomatica. Fiecare tip are forme diferite de tratament, precum si de diagnosticare.
Un lucru pe care il stiu foarte putini este acela ca prostatita poate sa dureze luni intregi, ca manifestare. In unele cazuri, aceasta poate fi asimptomatica, fiind depistata accidental in urma unor consultatii de specialitate sau analize pentru alte afectiuni.
Prostatita poate fi recurenta, reaparand la intervale regulate de timp.
Prostatita poate afecta orice barbat, indiferent de varsta pe care o are. Pacientii predispusi catre a dezvolta aceasta afectiune sunt ciclistii si persoanele care fac echitatie, precum si cele care au raporturi intime neprotejate.
Nu exista studii care sa ateste incidenta prostatitei in randul barbatilor pana la acest moment, dar ceea ce trebuie retinut este faptul ca aceasta afectiune trebuie diagnosticata si tratata in cel mai scurt timp de la observarea simptomelor. Altfel, poate genera complicatii grave, precum infertilitate si retentie urinara acuta.

Indiferent de varsta, terapia ESWT poate imbunatati semnificativ performanta, chiar si in absenta unei afectiuni specifice.
Simptome
Deoarece este cauzata de o infectie bacteriana, prostatita are simptome specifice unei infectii, de cele mai multe ori: febra, frisoane, dureri la urinat. Pacientul poate experimenta durere inghinala si usturime la urinare. Acestea sunt simptomele cel mai usor de recunoscut atunci cand vine vorba de prostatita.
In functie de tipul de prostatita pe care il are pacientul, simptomele pot fi diferite.
Simptome prostatita acuta bacteriana
Aceasta forma de prostatita debuteaza brusc, cu febra, dureri musculare si articulare, precum si o stare accentuata de oboseala. Prostata este marita, fluxul de urina devine mai mic, iar durerile la urinare devin accentuate. Pot aparea si sangerari urinare si dureri la nivelul penisului, precum si in zona lombara. Simptomele se pot acutiza si daca sunt netratate, pot duce la imposibilitatea de a urina, precum si la internare de urgenta.
Alte simptome prin care puteti identitfica aceasta forma de prostatita sunt:
- Dureri in perineu (zona dintre scrot si anus)
- Greata si varsaturi
- Senzatie de arsura la urinare
- Frisoane
- Presiune redusa a jetului urinar
- Dureri de penis
Cauze
Diagnosticarea prostatitei nu este atat de simpla ca in cazul altor afectiuni, deoarece simptomele acesteia pot fi confundate foarte usor cu cele ale infectiei urinare. Un simplu consult de specialitate nu este suficient, de aceea sunt recomandate de fiecare data investigatii suplimentare.
Analize de urina
Acestea sunt necesare pentru a indica medicului specialist daca exista o infectie urinara asociata sau nu. Uroflowmetria (masurarea debitului urinar) este si ea necesara uneori. Prin aceasta investigatie, poate fi masurata presiunea fluxului de urina. Prin aceste teste si analize pot fi depistate obstacole care exista la nivelul prostatei, uretrei sau muschilor pelvieni.
Analize de sange
Pot fi necesare pentru o diagnosticare exacta a prostatitei. Analizele de sange pot indica si ele semne ale unei posibile infectii sau ale unor probleme cu prostata.
Investigatii imagistice
Examinarea ecografica este de mare folos in diagnosticarea prostatitei, aceasta oferind imagini de o acuratete ridicata (eventual calcificari prostatice), ce pot ajuta medicul specialist. Examenul RMN prostatic poate fi si el utile in diagnosticare.
Daca nu este diagnosticata la timp, prostatita poate duce la retentie urinara acuta, infertilitate si disfunctii grave ale aparatului gemital.
www.ro-boost.ro
Toate drepturile rezervate.
Adresa: Bucuresti, strada Leonte Anastasievici nr. 34, sector 5
Telefon: 0743.153.954 | 0743.153.960
Email: contact@ro-boost.ro